Säveltäjä Markus Virtanen

Säveltäjä Markus Virtanen

Markus Virtanen (s. 1984) tunnetaan monipuolisena säveltäjänä, jonka teoksia on esitetty muun muassa Helsingin Urkukesä -festivaalin, Korvat auki -yhdistyksen ja Musica Nova -festivaalin konserteissa sekä monien teattereiden produktioissa. Useiden kotimaan kaupunkien lisäksi Virtasen teoksia on esitettyIslannissa, Kiinassa, Ruotsissa ja Virossa.

Markus Virtanen on opiskellut sävellystä Lotta Wennäkosken ja Jovanka Trbojevicin johdolla. Lisäksi hänen sävellystyöhönsä ovat vaikuttaneet Susanna Välimäen johdolla suoritetut musiikkianalyysiopinnot. Ne ovat vahvistaneet Virtasen käsitystä musiikin semanttisesta ja kommunikoivasta ulottuvuudesta.

Virtanen on säveltäjänä kotonaan niin instrumentaalimusiikin, kirkkomusiikin kuin musiikkiteatterinkin alalla. Näissä kaikissa yhdistyy Virtasen pyrkimys vahvoihin karaktääreihin ja puhuttelevaan melodiikkaan. Virtasen tähänastisesta tuotannosta mainittakoon Tomi Kontion joulukertomukseen perustuva kamariooppera Valon ääni (2010), joka sai kiitetyn ensi-iltansa vierailuesityksenä helsinkiläisessä Q-teatterissa. Musica Nova -festivaalissa esitetty Kauneuden rituaali (2013) yhdisteli ennakkoluulottomasti peking-oopperaa, instrumentaaliteatteria ja gregoriaanista melodiikkaa. Virtasen esitetyimmässä teoksessa, pienoisdraamassa Triptyykki (2012), sopraanosolisti pääse eläytymään niin Jumalaa kaipaavan ihmisen kuin itse Jumalankin tuntoihin. Kesällä 2015 sai kantaesityksensä Virtasen Harry Potter -teemainen urkuteos An Elegy for Dobby.

Sävellystyön lisäksi Virtanen on toiminut musiikkitoimittajana Yleisradiossa ja Lähiradiossa, jonne hän toimitti vuosina 2005–2013 yhdessä Martti Laitisen kanssa Suomen radiohistorian laajimman suomalaisia klassisen musiikin säveltäjiä esittelevän radio-ohjelmasarjan Klassinen ilta. Virtanen on tuottanut perustamansa Sievä Levy -levymerkin suojissa kuusi suomalaista klassista musiikkia sisältävää äänilevyä ja osallistunut monien konserttien tuottamiseen.

Parhaillaan Virtanen viimeistelee säveltäjä Ann-Elise Hannikaisen elämäntyötä käsittelevää pro gradu -tutkielmaa musiikkitieteen oppiaineessa Helsingin yliopistossa.

Kotisivut (http://www.markusvirtanen.fi)
SoundCloud-profiili (http://www.soundcloud.com/markus-virtanen-1)

(Kuva: Mia Johansson)