Ida Heimonen

Ohjaaja Ida Heimonen

Ida Heimonen (s.1986) viimeistelee opintojaan Helsingissä Metropolia Ammattikorkeakoulun esittävän taiteen koulutusohjelmassa ja valmistuu teatteri-ilmaisun ohjaajaksi (amk) keväällä 2016. Aiemmin Heimonen on perehtynyt Kiinan teatteriperinteisiin niin Itä-Aasian tutkimuksen opintojensa (Helsingin yliopisto, 2006-2011) kuin myös Pekingissä National Academy of Chinese Theatre Arts -oppilaitoksessa suoritettujen peking-ooppera -opintojen (2009-2010) myötä. Oopperakenttään Heimonen on tutustunut Laajasalon musiikkiteatteri- ja oopperalinjalla (2010-2011) opettajinaan Juulia Tapola ja Johann Tilli. Heimonen on toiminut ohjausassistenttina monessa oopperaproduktiossa ja laulanut muun muassa 1. pojan roolin Mozartin Taikahuilussa (Sibelius-Akatemia, 2011), kuororoolin Matti Laihon Putkiremonttioopperassa (2011) ja Markus Virtasen oopperan Valon ääni (2010) kuorossa.

Työharjoittelunsa Heimonen suoritti Suomen Kansallisoopperassa Kaija Saariahon Émilien (2015, ohj. Marianne Weems) toisena ohjausassistenttina ja Ilmajoen Musiikkijuhlien Elämälle-oopperassa (2015) ohjaaja Anna Kelon ohjausassistenttina. Heimonen on toiminut myös Juulia Tapolan ohjausassistenttina Ilkka Kuusiston oopperassa Miehen kylkiluu (Musiikkiopisto Juvenalia, 2011).

Ohjaajana Heimonen tunnetaan Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran tilausteoksesta Kalevala nykyihmiselle 20 minuutissa (2015) ja siihen liittyvästä kouluja kiertävästä työpajasta, joka toteutetaan Suomen Kulttuurirahaston, Tiina ja Antti Herlinin säätiön ja Kansan Sivistysrahaston tuella. Heimosen ohjaamista musiikkiteoksista mainittakoon Markus Virtasen säveltämä Kauneuden rituaali Musica Nova-festivaaleilla (2013). Heimonen on myös näytellyt monen ohjaajan ohjauksessa ja toiminut aktiivisesti muun muassa helsinkiläisen Ilves-teatterin riveissä.

Ooppera Säveltäjä Ann-Elise Hannikainen on Ida Heimosen teatteri-ilmaisun ohjaaja AMK -tutkintoon kuuluva työharjoittelu ohjaajantyön alueella Metropolian esittävän taiteen tutkinto-ohjelmassa.

(Kuva: Markus Virtanen)